Hvordan lavalampen hjalp med at kryptere internettet på Zürich Designmuseum

Udsendt den 14 Februar 2022 af Mathmos

En af de mest engagerende og beroligende egenskaber ved Mathmos lavalamper er lavaens konstant skiftende bevægelse. Det har vist sig, at denne også er perfekt til at producere det tilfældige, kaotiske værktøj, der kræves til stærk computerkryptering.

Køb Astro

Om Kryptering

En væg af lavalamper krypterer op til 10 % af internettet via Cloudflare, et selskab inden for websikkerhed og -indhold i San Francisco, USA. Så hvordan krypterer lavalamper internettet? Krypteringen dannes gennem snapshots af en video af lavaboblerne i bevægelse. Hvert flow er unikt uden noget mønster – hvad der gør det til en perfekt krypteringformel.

Til illustration af lavalamper, der bruges til kryptering af internettet, har Zürich Designmuseum skabt en væg med 100 Mathmos lavalamper som en del af deres udstilling Planet Digital. Udstillingen er organiseret i samarbejde med Zürich Universitet og fokuserer på installationer, som inviterer gæsterne til at opleve digitaliseringsvidenskaben med alle sanser.

Zürich Designmuseum

Zürich Designmuseum har venligst foræret os 50 billetter til udstillingen, som vi kunne tilbyde vores europæiske Mathmos-fans. Ikke alle Mathmos-fan havde mulighed for at komme til Zürich for at besøge museet, så vi har lagt en gave ud på vores Facebook- og Instagram-sider. Tredive heldige personer kan vinde denne gave, som er en original Astro lavalampe til deres egen samling. Udstillingen Planet Digital løber indtil tidlig juni 2022.

Det er fantastisk, at lavalampen, der er et analogt retro-ikon fra 1960’erne, stadig bruges til at hjælpe avanceret teknologi i den digitale tidsalder. Det er ligeledes fantastisk, at Mathmos’ lavalamper er populære i vore dages teknologiselskaber; Googles hovedkvarter er verdensberømt for sit kreative arbejdsmiljø. Google har foræret medarbejderne en lavalampe til deres skriveborde som inspiration til kreativitet og som hjælp til mindfulness.

Se hele Astro-serien